A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, туризму,
молоді та спорту
Хмелівської сільської ради Роменського району Сумської області

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України

Дата: 26.02.2023 10:45
Кількість переглядів: 8

Від початку повномасштабного вторгнення українці почали споживати інформацію більш виважено. Люди краще навчились відрізняти фейк від правди, більш критично ставитись до маніпулятивної та викривленої інформації. 

Загарбники окрім спроб закидати фронт «гарматним м'ясом» намагаються негативно впливати на настрої українців. Для цього вони застосовують  інформаційно-психологічні операції (ІПСО).

Що таке ІПСО

Розгойдування психіки, вплив на настрої і емоції, дискредитація союзників — усе це складники інформаційно-психологічних операцій, якими в умовах повномасштабної війни окупанти намагаються підірвати бойовий дух українців та посіяти панічні настрої у суспільстві.

Англомовна Вікіпедія називає ІПСО «психологічними операціями» — PSYOPS, де PSY означає Psychological (психологічні) і OPS означає Оperations (операції). Їхня суть — передача аудиторії певної інформації та сигналів, щоб вплинути на емоції, поведінку, об’єктивні міркування, а також формувати поведінку влади, організацій, груп та окремих осіб.

Простими словами, ІПСО — дезінформація, пропаганда, перебільшення певної інформації або применшення іншої, диверсії на об’єктах цивільної інфраструктури, кібератаки.

Тобто це психологічна війна, мета якої — промивка мізків та формування громадської думки у потрібному руслі. Такі операції використовуються як у мирний, так і у воєнний час.

Експерт з психологічної війни Пол Лайнбарджер каже, що війна завжди починається задовго до початку бойових дій та триває деякий час після їх припинення. На відміну від традиційної війни, коли армія воює лише з військами противника, психологічну війну ведуть проти мільйонів цивільних, які не можуть дати здачі.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень