A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, туризму,
молоді та спорту
Хмелівської сільської ради Роменського району Сумської області

Як поводитися з людьми з інвалідністю, щоб вони не відчували надмірної уваги, а відчували нашу повагу

Дата: 11.07.2023 09:21
Кількість переглядів: 15

Усе частіше на вулицях українських міст ми зустрічаємо людей із важкими травмами й інвалідністю. Дуже важливо не уникати цієї теми в розмові з дітьми. Потрібно говорити про те, як поводитися з людьми з інвалідністю, щоб вони не відчували надмірної уваги, а відчували нашу повагу.

Як це зробити? Ділиться дитяча психологиня Світлана Ройз

⛅ Це потрібно робити ДО того, як діти будуть проявляти цікавість.

⛅ Потрібно самим усвідомити свої почуття – тоді ви зможете допомогти їх усвідомити дитині. Нормально і дорослим відчувати страх та біль чи не знати, як реагувати.

⛅ Для дитини до 7 років природно питати про щось вголос, бути безпосереднім в реакціях.Насправді краще, якщо діти нас запитають про те, що для них незрозуміло. Але важливо, щоб це було не в присутності людини, якої це стосується. Тому краще говорити заздалегідь.

⛅ Нещодавно в розмові з дівчинкою 4 років я наводила не дуже коректний приклад, але зрозумілий для дитини. Питала, чи бувало таке, що з її улюбленою лялькою відбувалось щось сумне. І вона дуже хотіла її врятувати і полікувати. І замість втраченої ніжки чи ручки брала деталі, що залишились від інших ляльок. Людям, які втратили кінцівки від хвороби, аварії чи війни допомагають протези – спеціально для них розроблені засоби, що можуть замінити руку чи ногу.

Ось що можна говорити дитині:

💬 «Під час війни багато людей втратили кінцівки. Це боляче і страшно, і людині потрібно вчитись заново ходити, рухатись, змінювати життя. І їй потрібно багато сил, мужності та підтримки, щоб це зробити. Для того, щоб люди могли знов бути рухомими, винайшли спеціальні засоби – вони називаються протези. Протези бувають дуже різними. На деяких можна танцювати, бігати, стрибати і навіть відчути доторки.

Іноді люди з інвалідністю (ми одразу називаємо саме так) пересуваються на кріслах колісних. Уяви, як їм може бути незручно підійматись в ліфті, заходити в транспорт та магазини. І нам потрібно зробити наші дороги та міста такими, щоб всім було комфортно. Коли ми зустрічаємо когось, хто виглядає для нас незвично, нам хочеться його роздивитись. Але для самої людини це може бути неприємно. Тому намагайся поводитись природно. Перед тобою людина. Незвично – не означає небезпечно чи погано. Зараз ми можемо зустрічати багато людей без кінцівок. Дорослих та дітей. І їм важливо відчувати нашу підтримку. Якщо у тебе будуть питання – запитуй, будь ласка»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень