A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, туризму,
молоді та спорту
Хмелівської сільської ради Роменського району Сумської області

Хмелівський заказник  — ботанічний заказник місцевого значення в Україні

Дата: 25.01.2024 21:25
Кількість переглядів: 4

Розташований у межах Роменського району Сумської області, вздовж річки Хмелівки. Знаходиться на території Хмелівської територіальної громади поблизу автодороги Т1914 між селами Хмелів і Сміле.

Входить до складу природно-заповідного фонду України з 31.12.1980 року, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення й використання, з метою охорони і відновлення цінних в господарському, науковому, культурному відношенні рідкісних та зникаючих видів рослин. Узаконення заказника відбулось з прийняттям Програми «Збереження біологічного різноманіття, відтворення біологічних ресурсів та розвитку природно-заповідного фонду в Сумській області на перспективу до 2015 року».

Використання території заказника дозволяється в оздоровчих, освітньо-виховних цілях, проведення науково-дослідних робіт, якщо цим не наноситься шкода природному комплексу і при погодженні з управлінням екології та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації та адміністрації Хмелівської сільської ради.

Заказник отримав назву від назви села Хмелів, яке знаходиться неподалік.

Статус присвоєно для збереження корінної флори, розташованої вздовж річки Хмелівка, (притоки Сули). Перебуває у віданні: ДП «Роменський лісгосп». Площа 82 га. Ландшафт ботанічного заказника «Хмелівський» поєднує зони лісову та річкову.

Є місцем зростання видів рослин, занесених до обласного червоного списку (косарики черепичастізубниця п'ятилиста) і лікарських рослин (валер'яна лікарськачина чорнаконвалія звичайна). У складі фауни представлені тварини, занесені до Червоної книги України (горностайстрічкарка тополевастрічкарка орденська малиновасинявець Мелеагржук-оленьвухань звичайнийвечірниця дозірнаборивітер звичайний), Європейського Червоного списку (равлик виноградний, мурашка руда лісова), Бернської конвенції (яструби великий та малийканюк звичайнийсова вухатазимнякповзик звичайнийодудсоловейко східнийвівсянка звичайна та ін.).

У Хмелівському заказнику налічується близько двохсот вісімдесяти шести  видів флори і двісті сімдесят видів фауни. Досліджено сорок чотири  види із списку Бернської конвенції.

Весною в лісовій зоні квітне проліска дволиста, яка опинилася під загрозою зникнення через масове збирання її для букетів. У заказнику повністю зникли реліктова водяна папороть, водяний горіх плаваючий. Вони не зустрічаються на цій території  із середини 70-х років ХХ століття.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень